Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Monday, October 28, 2013

Ciri-Ciri Linux Dan MaksudnyaSambungan Dari Artikel " Apa Itu Linux ? "

Linux merupakan salah satu jenis sistem operasi yang sedang tumbuh dan berkembang d ikalangan pengguna komputer saat ini, di mana sistem operasi yang banyak sedang banyak dipergunakan yaitu Windows XP yang akan bersara pada tahun 2014. Maka sistem operasi Linux mungkin boleh dijadikan sebagai sistem operasi alternatif jika anda tidak mempunyai wang yang cukup banyak untuk melakukan upgrade ke Windows 7 ataupun Windows 8 yang harganya boleh dua kali ganda lebih mahal dari Windows XP.


Kali ini Admin akan mengulas mengenai distro Linux kegemaran yang banyak digunakan atau menjadi distro kegemaran di kalangan pengguna sistem operasi Linux. Sistem operasi Linux sangat stabil dan boleh dipercayai dalam hal penggunaannya. Linux juga menyediakan beberapa aplikasi serta utiliti yang boleh membantu anda untuk menguruskan pelbagai jenis pekerjaan agar prestasi anda dapat berjalan efektif . Sebenarnya banyak sekali distro Linux yang sudah dibuat maupun dikeluarkan , namun kali ini Admin akan melihat 11 distro Linux yang paling banyak dipergunakan saat ini.Linux Mint

Linux Mint adalah sebuah sistem operasi komputer yang berbasiskan pada Ubuntu. Sistem operasi ini pertama kali dilancarkan / dikeluarkan pada tahun 2006 oleh Clement Lefebvre . Linux Mint adalah salah satu distro Linux yang cukup popular. Alasan di balik populariti Linux Mint adalah kerana reka bentuk kelihatan yang user friendly, mudah untuk melakukan pelbagai proses memasang aplikasi, serta tersedia sokongan aplikasi multimedia yang cukup lengkap , handal dan juga selamat .

Linux Mint juga dilengkapi dengan sokongan pelbagai perisian dan aplikasi seperti Java , pelayar web Plugin seperti adobe flash dan masih banyak lagi yang secara lalai tidak dipasang oleh pengedar Linux lain. Linux Mint akan memberikan anda sebuah pengalaman yang hampir sama seperti apabila anda menggunakan Microsoft Windows. Sistem operasi ini dibina berdasarkan Ubuntu dan Debian serta memberikan sokongan lebih daripada 30,000 pakej perisian (software packages ) .

ubuntu

Ubuntu juga termasuk kedalam sistem operasi komputer yang dibuat berdasarkan pengedaran dari Debian . Sistem operasi Ubuntu ini diedarkan sebagai perisian bebas dan juga sumber terbuka (open source) . Ubuntu sendiri berasal dari sebuah kata Afrika yang bermaksud " Kemanusiaan untuk orang lain". Ubuntu ditubuhkan sebagai platform server syarikat pada tahun 2004. Keluaran pertama Ubuntu berdasarkan GNOME Desktop , kemudian ditambah edisi KDE , Kubuntu , dan edisi server .

Ubuntu adalah salah satu sistem operasi / distro Linux kegemaran yang cukup aman dipergunakan bagi para pemula yang masih belajar Linux, anda boleh melayari dengan selamat semasa menyambung ke internet , Semua jenis fail dan data akan tetap dilindungi dan dijaga kerahsiaannya. Ubuntu sendiri mempunyai ciri-ciri terbina firewall dan perlindungan virus untuk mengelakkan spam dan segala jenis serangan malware. Ubuntu juga boleh bekerja sangat baik dengan pelbagai jenis peranti aplikasi seperti plugin kamera , pencetak atau dipergunakan sebagai MP3 player dan pelbagai perkara lain.

mageia

Mageia adalah sistem operasi komputer berasaskan lesen GNU / Linux dan perisian bebas untuk dipergunakan semua orang. Sistem operasi ini dibentuk oleh pasukan France Company , sebuah organisasi yang menghasilkan distro Mandriva Linux. Versi pertamanya sendiri dikeluarkan pada bulan September 2010. Versi kedua dikeluarkan pada bulan Mei 2012 . Mageia tersedia dalam siaran GNOME 3.4, KDE4 SC 4.8.2 , LXDE , XFCE 4.9 , Razor - Qt dan E17 . Mageia ini sangat stabil untuk diperguanakan dan juga boleh dipercayai serta tidak memerlukan perkakasan dengan spesifikasi yang tinggi.

Sistem operasi Megeia dapat berjalan pada pemproses Intel , AMD atau pemproses VIA . Memori RAM minimum untuk dapat menjalankan Linux mageia iaitu sebanyak 512MB RAM. Serta memerlukan memori simpanan hardisk yang kecil iaitu sebanyak 6GB , idealnya yang diperlukan hanya 1GB ruang simpanan untuk peruntukan sistem.

Sistem operasi ini adalah sebuah projek awam dan organisasi bukan keuntungan yang bertujuan untuk membina aplikasi -aplikasi besar untuk dipergunakan oleh masyarakat luas. Sistem operasi mageia juga termasuk kedalam sebuah sistem operasi yang user -friendly, stabil dan sangat sesuai digunakan untuk para pemula ( newbie) yang ingin belajar Linux.

fedora

Fedora adalah sistem operasi dan perisian open source . Anda boleh menggunakan Fedora sebagai pengganti / alternatf pilihan dari sistem operasi Microsoft Windows ataupun sistem operasi Apple Mac OS. Linux Fedora diedarkan oleh Red Hat, sebuah perngembang teknologi open source dipercayai di dunia. Red Hat telah menyumbang untuk Fedora untuk mendorong kerja sama dan mencipta teknologi perisian baru. Semua jurutera serta ahli pasukan bertanggung jawab terhadap produk Red Hat Linux Enterprise yang menggunakan Fedora sebagai sebuah kajian terbuka (open research ) . Hal ini membolehkan anda untuk bereksperimen dengan pelbagai teknologi baru secara langsung.

OpenSuse

Sistem operasi OpenSuse dibina / berdasarkan lesen GNU / Linux. OpenSuse adalah sistem operasi bebas dan open source yang dapat dijadikan sebagai alternatif pengganti lain untuk sistem operasi Microsoft Windows. Linux OpenSuse sesuai untuk dapat dipergunakan untuk semua jenis peranti seperti laptop, desktop PC , server , PC multimedia untuk di rumah maupun pejabat. OpenSuse merupakan salah satu distro terkemuka diantara GNU / Linux dan juga merupakan salah satu distro yang tertua .

OpenSuse mengeluarkan versi baru setiap 8 bulan sekali. Setiap keluaran menyediakan pelbagai jenis update keselamatan untuk tempoh 18 bulan. Selain memberikan anda kestabilan dan prestasi yang baik termasuk skalabilitas yang lebih baik dari pengurusan memori virtual dan pemisahan terminal users ' tasks. OpenSuse dilengkapi ciri-ciri dari GNOME 3.6, Xfce 4.10 dan LXDE 1.1 bersama dengan KDE Plasma Desktop terbaru 4.10 sebagai alternatif. Selain itu OpenSuse juga merangkumi GNOME Shell yang akan menjadi sebuah bahagian dari generasi yang akan datang dari GNOME 3. Semua perisian ini terintegrasi satu sama lain untuk sebuah prestasi fungsi aplikasi untuk dipergunakan ke dalam sistem berat maupun yang sangat ringan seperti Xfce dan LXDE .

OpenSuse memperkenalkan tumbleweed repositori keluaran terbaru sebagai pilihan untuk membuat sistem anda agar dapat dikemaskini secara terus menerus. Tumbleweed ini mengandungi versi terbaru dari perisian seperti Firefox , Thunderbird yang akan membuat anda agar lebih mudah untuk melakukan proses update dari aplikasi atau sistem operasi .

debian

Debian adalah salah satu sistem operasi Linux yang tertua dan paling banyak digunakan oleh sistem operasi komputer di seluruh dunia. Debian dibangunkan oleh para programmer sukarelawan dari seluruh seluruh dunia atas dasar pembangunan terbuka (open source) untuk dilakukan berbagai penambahan fungsi dan ciri-ciri baru pada setiap keluaran versi terbarunya. Pembangunan Debian juga disokong oleh sumbangan melalui SPI , iaitu sebuah organisasi non profit untuk projek -projek open source .

Debian adalah open source dan bebas di bawah lesen GNU . Namun ada banyak fakta penting yang lain yang telah membuat Debian OS dipilih sebagai pilihan utama daripada berjuta-juta pengguna di seluruh dunia. Debian adalah sistem operasi berasaskan Unix sehingga dapat digunakan sebagai sistem operasi desktop maupun server yang boleh digunakan sebagai penyelesaian serbaguna , tidak kira sama ada anda seorang pentadbir pelayan atau sebagai user biasa. Sistem operasi Debian ini sangat mudah untuk dipasang pada komputer maupun pada server , serta hadir dengan lebih daripada 26000 pakej sokongan untuk para penggunanya .

arch

Arch adalah tambahan distro terbaru untuk Linux saat ini, Arch pertama kali dikeluarkan pada tahun 2002 dan direka sebagai " Rolling Release " yang bererti selepas anda memasang perisian operasi Arch menggunakan built-in package management, maka sistem akan sentiasa mempunyai versi terbaru yang dipasang automatik pada setiap tempoh masa tertentu, anda tidak perlu melakukan reload OS untuk mendapatkan versi terbaru. Rolling Release juga mempunyai beberapa implikasi yang lebih menarik , ia mengambil masa berbulan- bulan atau tahun untuk menggabungkan teknologi baru. Pemasangan Arch Linux termasuk Kernel terbaru, di mana pakej pengedaran hanya akan disertakan setelah keluaran berikutnya .

CentOS

CentOS adalah sebuah sistem operasi enterprise yang dibina dengan Linux framework . Sistem operasi ini pertama kali dikeluarkan pada tahun 2004 dan merupakan salah satu yang terbesar dan popular di kalangan pengguna Linux. CentOS dapat dipergunakan dan juga dibangunkan secara percuma , sistem operasi CentOS bukan ditujukan untuk pemula, Namun CentOS ditujukan untuk para pengguna server yg mempunyai pengetahuan lebih , mempunyai keupayaan penggunaan Linux , serta pengguna yang mampu melakukan pemprograman computer, dan juga mengetahui system / aplikasi yang sedang berjalan saat ini.

Ada pelbagai perbezaan yang membuat CentOS menjadi unik dari distro Linux lain. Selain popular kerana sistem operasinya berbasiskan seni bina Red Hat Linux yang sangat stabil , sistem operasi ini juga mempunyai kemas kini dan jadual sokongan yang panjang . Linux CentOS adalah alternatif percuma untuk sesiapa sahaja yang menginginkan kestabilan dan juga sokongan dari Red Hat .

PCLinuxOS

PCLinuxOS adalah sebuah sistem operasi Linux yang user- friendly serta sistem operasi komputer berasaskan open source . Pengedaran Linux ini dikeluarkan dengan edisi LiveCD yang membolehkan penggunanya untuk boleh cuba PCLinuxOS tanpa perlu memasang pada komputer / laptop anda , artinya anda boleh menggunakannya dari Sebuah keeping CD / DVD / USB drive dan anda juga boleh memasang pada harddisk sesuai pilihan anda . Sistem operasi ini mempunyai sistem pengurusan pakej APT package management system yang berguna untuk memudahkan pemasangan aplikasi perisian.

PCLinuxOS mempunyai pakej lebih dari 12000 RPM perisian yang sedia ada daripada repositori . Sistem operasi ini mempunyai skrip yang disebut " mylivecd " . Script ini membolehkan pengguna untuk mengambil snapshot saat proses pemasangan hard drive mereka seperti pada tetapan , aplikasi , dokumen dll . PCLinuxOS juga membolehkan anda untuk mengkompresnya kedalam CD / DVD dari sebuah image ISO . Dengan bantuan ini anda boleh mengambil kembali dari data pengguna dan juga membuat anda sendiri LiveCD / DVD .

puppy Linux

Menurut laman pengesanan distro " Distrowatch " , Puppy Linux adalah salah satu daripada dua puluh distro Linux yang paling popular di seluruh dunia. Sistem operasi Linux ini termasuk semua aplikasi yang diperlukan untuk kegunaan sehari -hari , mudah dipergunakan tidak peduli apakah anda baru mengenal Linux atau terbiasa menggunakan sistem operasi Windows. Puppy Linux ringan untuk dipergunakan dan boleh bekerja dengan walaupun anda mempunyai kapasiti cakera keras terhad.

Sistem operasi Puppy juga boleh memberikan sebuah pengalaman penggunaan yang baik untuk sebuah PC yang sudah tua atau " jadul " . Anda boleh memasang dan juga boleh melakukan boot dari peranti bootable USB seperti Memory , Hard disk, CD atau DVD , rewritable CD dan DVD dan antara muka rangkaian. Puppy tidak didasarkan pada pengedaran yang lain .

Backtrack / Kali Linux

BackTrack menyediakan akses mudah untuk tools komprehensif yang berkaitan dengan keselamatan , mulai dari Port Scanner sampai Password Scanner . Sokongan fungsi Live CD dan Live USB membenarkan pengguna untuk me- boot BackTrack secara langsung dari media penyimpan mudah alih tanpa harus melakukan penginstallan pada hardisk secara kekal. Namun , sekarang lebih mengembangkan Kali Linux. Sistem operasi ini ditujukan bagi ahli keselamatan dalam sebuah sistem komputer,

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads