Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Tuesday, March 5, 2013

Maksud Addon Domain, Park Domain dan Subdomain?

Domain di CPanel

Kebanyakkan blogger dan pengguna laman web persendirian mempunyai hosting sendiri. Namun, malangnya penggunaan hosting tersebut tidak dimaksimumkan sebaik mungkin. Untuk post kali ini saya kongsikan secara ringkas khas untuk blogger-blogger baru dan pelanggan Tempah Blog yang saya hormati. Sekiranya, post ini menambah ilmu anda, jangan segan-segan untuk tekan butang share agar ilmu ini terus tersebar untuk rakan yang lain.

Addon Domain

Ia adalah domain yang berbeza dalam akaun hosting yang sama, dan kandungan mereka juga berbeza.

Sebagai contoh, anda mempunyai domain easidomain.com dan susahdomain.com dalam akaun hosting yang sama tetapi kandungan-kandungan domain tersebut adalah tidak sama.


Apabila anda menambah domain add-on, menggunakan nama domain sebagai nama folder. Ini akan menjadikan folder tersebut wujud pada pelayan direktori "root" untuk domain ini. Mempunyai nama sama seperti nama domain membuat ia mudah untuk dikenalpasti jika anda mempunyai banyak folder dalam direktori www atau public html.




Domain addon membolehkan nama domain baru untuk dihubungkan ke Subdirektori akaun anda. Fail domain addon akan disimpan di dalam Subdirektori folder public_html anda. Mencipta addon domain memberikan anda keupayaan untuk mengawal beberapa domain dari satu akaun.

Adeh, tak faham lagi? Baiklah, macam ni senang. Secara mudahnya, dalam satu akaun hosting tu, ada beberapa domain yang berbeza di mana kandungannya turut berbeza. Dan, setiap satu domain mempunyai folder yang khas dalam direktori www atau public_html. Faham kan? Senyum sikit. Hehe.

Nah ambil tips! Jika anda menambah domain sebagai domain yang diletakkan (atau sebagai tambahan kepada) dan berubah fikiran untuk menukar yang lain, anda hanya perlu login ke dalam Control Panel dan cari mana domain add-on diletakkan kemudian delete. Sekali domain telah didelete, anda dengan selamat boleh menambah semula menggunakan nama yang lain.

Park Domain 
Maksud park domain ialah domain yang berbeza dalam akaun hosting yang sama, tetapi kandungannya adalah sama.

Sebagai contoh, sama.com dan naksama.com di hosting yang sama, dan kandungan yang sama. Aduh, pening-pening.

OK macam ni. Park domain adalah pendaftaran nama domain yang kebiasaannya tidak menggunakan  perkhidmatan seperti e-mel atau laman web iaitu tidak meletakkan apa-apa kandungan pada domain. Zero, yilek, null, kosong dan seumpamya dengannya.

Golongan-golongan profesional selalu menempah nama domain untuk pembangunan masa depan di samping itu untuk melindungi kemungkinan cybersquatting, atau melibatkan diri dalam cybersquatting.

Park domain juga boleh diklasifikasikan sebagai monetise dan bukan-monetise. Bentuk pertama (monetise) ialah dalam bentuk pengiklanan yang  ditunjukkan kepada pelawat dan hasil keuntungan  diberikan dari Pendaftar aka Registrar. Bentuk kedua, "Under Construction" atau "Coming Soon" mesej mungkin diletakkan dan kadang-kala tidak diletakkan pada domain oleh pendaftar atau reseller. Ini adalah satu page laman web yang orang akan lihat apabila mereka menaip nama domain atau ikuti pautan di pelayar web. Nama domain diletakkan sebelum laman web siap sedia untuk dilancarkan.

Subdomain



Subdomain paling senang nak tahu sifatnya. Contoh, 123.xxx.com, di mana 123 ialah subdomain kepada domain xxx.com.

Katakanlah domain anda adalah websitesaya.com.
Anda memasang forum dan memasukkannya ke dalam dalam direktori dipanggil mysite.com/forum/. 

Hidupkan forum direktori ke dalam domain sub dengan menambah sebagai sub-domain daripada CPanel anda.

Sekarang forum tersebut boleh diakses sebagai websitesaya.com/forum ATAU forum.websitesaya.com 
Tiada kos. Ia  adalah percuma.

Anda boleh menambah sub-domain pada bila-bila masa anda suka dan tidak ada apa yang perlu didaftar di pejabat pendaftaran. Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh rujuk kaunter pertanyaan yang berdekatan ok. Siapa lagi. En. Google la.

Jika anda mempunyai ahli keluarga atau ingin berkongsi disk space hosting dengan rakan dan keluarga, anda boleh mencipta subdomain untuk setiap daripada mereka dan memberi akses dengan nama pengguna dan password mereka sendiri.

Anda juga boleh menganjurkan alamat e-mel yang datang ke berasingan jabatan, department atau pecahan ikut suka hati di laman web anda seperti support@support.websiteaku.com, tempah@store.websiteaku.com dan lain-lain.

URL panjang boleh dipotong pendek ke subdomain, jadi ia adalah mudah untuk mengingati URL pendek dan bukannya URL lama yang panjang macam kacang panjang. Terutamanya link affiliate anda yang panjang dan dengan banyak aksara khas seperti '?', '&','%' dan sebagainya. Ini adalah sukar untuk diingati. Jadi dalam kes ini mewujudkan satu subdomain untuk URL yang panjang dapat membantu pembaca mengingat dengan baik URL anda. Kalau dah malas nak ingat tu, bookmark je la kan. 

kredit kepada tempahblog.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads