Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Wednesday, May 30, 2012

SPESIFIKASI DAN KELEBIHAN SAMSUNG GALAXY S3


Samsung telah melancarkan telefon pintar generasi masa depannya sekurang-kurangnya sehingga penghujung tahun ini — Galaxy S3 - pada 3 Mei lepas.

Samsung Galaxy S III


Peranti ini mempunyai paparan 4.8 inci dan beroperasi pada Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) dan dijangka untuk tiba di Malaysia pada awal Jun depan (145 buah negara lain akan menerimanya pada penghujung Mei). Akan ada dua pilihan warna yang ditawarkan iaitu biru gelap atau putih dipanggil - Pebble Blue dan White Marble - walaupun lebih banyak pilihan telah dijanjikan. Harga runcit masih tidak didedahkan namun ia mungkin sekitar RM2,000 (mungkin tidak lebih RM2,100).
Depan dan belakang Galaxy SIII

Galaxy S3 bermatlamat untuk membangunkan telefon pintar yang terbaik yang pernah dibuat Samsung dengan memberi tumpuan kepada mewujudkan pengalaman pengguna yang unik melalui reka bentuk perkakasan dan kegunaan yang optimum.

Pandangan sisi Galaxy SIII yang tipis

Galaxy S3 dipek dengan ciri-ciri pintar yang membolehkan ia memahami dan bertindak balas kepada tindakan kita (bunyinya macam kenal!) seterusnya memberikan pengalaman mudah alih yang paling lancar, semula jadi dan berorientasikan sifat manusia.

Terdapat banyak khabar angin dan tekaan tentang telefon dan spesifikasi di dalamnya. Soalan besar sekarang, adakah ia telefon yang cukup memberikan kita harapan? Kita rungkai dengan pro dan kontra telefon tersebut.

Pro

Reka bentuk - Dari segi reka bentuk, S3 memang agak ringan - 133g dan tahap kenipisannya memang munasabah iaitu 8.6mm. Samsung mendakwa ia telah direka untuk mengoptimumkan cengkaman pegangan kita supaya tidak mudah jatuh dan lancar ketika menaip.

Kapasiti penyimpanan - Galaxy S3 menawarkan pilihan penyimpanan 16GB dan 32GB dengan Samsung menjanjikan versi 64GB akan boleh didapati tidak lama lagi. Telefon ini menyokong slot microSD, yang tidak dimiliki telefon lain seperti iPhone 4S dan HTC One X.

Sistem Operasi — Galaxy S3 akan disetkan pada Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) yang dilaporkan menawarkan teknologi intuitif bagi menyampaikan pengalaman mudah alih peribadi yang unik. Betul, setakat, ICS menawarkan kepakaran tinggi dari aspek antaramuka dan penggunaan lancar, sesuai untuk pelbagai tugas yang kita alami seharian.
Komunikasi Jarak Dekat (NFC) - Galaxy S3 mempunyai teknologi NFC yang membolehkan transaksi tanpa tunai dan pemindahan data dengan hanya menyentuh dua peranti secara serasi bersama. Ia belum diperkenalkan dengan meluas di negara ini tapi lama-kelamaan ia pasti tiba dalam masa terdekat.

S Voice - Galaxy S3 mempunyai suara yang diaktifkan sebagai pembantu peribadi (menyamai fungsi Siri pada iPhone 4s) — suara tersebut digelar S - Antaramuka pengguna bahasa yang maju direka seakan semulajadi tersebut boleh menjawab atau menolak panggilan dan boleh memberitahu keadaan kamera semasa proses rakaman dilakukan. Di samping itu, ia lebih dari mampu untuk menghantar mesej dan e-mel dan menetapkan jadual menggunakan suara saja.
Ciri-ciri tambahan - Panggilan terus, Isyarat Pintar, S Beam, Cast AllShare, AllShare Play dan rakaman Burst pada kameranya ditonjolkan dengan ketara dan sememangnya menjadi aspek penting bagi ICS.

Mengecas secara wayarles - Galaxy S3 mempunyai teknologi pengecastanpa wayar yang direka berdasarkan pengecas induktif. Letak saja telefon anda, ia akan mengecas menerusi platform khusus.

Kontra

RAM - Walaupun S3 mempunyai RAM lebih baik daripada iPhone 4s atau One X (1GB serta 512MB), terdapat laporan yang membayangkan peranti sebenarnya boleh datang dengan RAM sebanyak 2GB.

Kamera - HTC One X, iPhone 4s dan Galaxy S2 mempunyai kamera 8 megapiksel. S3 tidak membawa apa-apa yang baru berbanding telefon lama yang disebut tadi.

Pemproses - Sebelum pelancaran S3 itu, Samsung mengumumkan telefon mereka akan dikuasakan oleh Exynos 4 pemproses quad-core 1.4GHz, syarikat pertama yang tampil dengan aplikasi pemproses quad-core dan dilaporkan menawarkan dua kali keupayaan pemproses pendahulunya, proses kejuruteraan 45nm berasaskan Exynos 4 dual core. Walau bagaimanapun, memandangkan bahawa cip telah tidak diuji sebelum ia pergi ke dalam pengeluaran berskala penuh dan diletakkan dalam peranti utama syarikat, mungkin ada yang takut sekiranya berlaku masalah yang boleh jadi 'senjata makan tuan' jika cip tersebut tidak menepati potensinya, pastinya ia memalukan.
Meskipun begitu, Samsung Galaxy S3 memang betul-betul menawarkan kemudahan kepada konsumer. Pendek kata, lebih positif dari negatifnya. Ia benar-benar mengujakan dan sangat berbaloi untuk berada di tangan.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads