Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Rabu, 9 Mei 2012

Kes Tipu Paling Tinggi Di Mudah.my?



Seperti yang kita tau mudah.my ni tempat untuk orang iklankan barang-barang untuk jual, sewa, iklan kerja kosong dll. Semua orang boleh iklankan barang-barang dengan mudah semudah nama website tu mudah.my. Memang mudah untuk kita buat iklan, tapi mudah lagi orang nak menipu. Bukan salah website ni tapi salah orang yang nak beli sebab tak berhati-hati.  Di mana-mana pun ada kes kena tipu, cuma paling tinggi di mudah.my. Baca berita kat bawah ni:






KUALA LUMPUR 21 Okt. - Sebanyak 1,241 kertas siasatan berhubung kes penipuan pembelian barangan melalui Internet telah dibuka oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) sepanjang sembilan bulan pertama tahun ini, membabitkan kerugian hampir RM3 juta.

Daripada jumlah itu, penipuan membabitkan laman web mudah.my paling tinggi dilaporkan iaitu 872 kes dengan kerugian mencecah RM1,354,120.12.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam), Asisten Komisioner Ramli Mohamed Yoosuf memberitahu, modus operandi sindiket penipuan itu ialah suspek akan mengiklankan barangan dalam laman web dengan menawarkan harga rendah untuk menarik minat pembeli.

"Mangsa dan suspek hanya akan berurusan melalui telefon ataupun emel. Mangsa menyedari tertipu apabila tidak menerima barangan walaupun pembayaran telah dibuat," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Ramli, sejak Januari hingga September tahun ini, sebanyak 1,241 kertas siasatan telah dibuka bagi kes penipuan pembelian melalui Internet membabitkan kerugian RM2,969,420.34.

Beliau berkata, jumlah tersebut didapati meningkat berbanding 1,114 kes dilaporkan dalam tempoh yang sama pada tahun lalu, walaupun jumlah kerugian menurun berbanding RM3,124,836.72.

Katanya, jumlah kes yang disiasat bagi tempoh dua tahun ini adalah meningkat lebih 50 peratus berbanding hanya 551 kes dengan kerugian sebanyak RM786,029.89 dicatatkan dalam tempoh sama pada 2009.

"Sehubungan itu, pihak polis ingin menasihatkan orang ramai agar berwaspada dalam membuat transaksi ke atas pembelian barangan melalui Internet terutama bagi laman web mudah.my yang mencatatkan jumlah kes tertinggi berbanding lain-lain laman web.

"Sejak Januari hingga September lalu sahaja, sebanyak 872 kertas siasatan dibuka untuk menyiasat penipuan pembelian barangan melalui mudah.my dengan kerugian berjumlah RM1,354,120.12," ujarnya.

Menurut Ramli, jumlah kes penipuan membabitkan mudah.my didapati meningkat setiap tahun dengan 739 kes membabitkan RM1,216,506.64 kerugian dicatatkan dalam tempoh sama pada tahun lalu dan 458 kes dengan RM616,522.89 kerugian pada 2009.

Beliau turut mengingatkan orang ramai agar tidak mudah percaya dengan urus niaga melalui Internet kerana sifat tersebut adalah faktor utama mangsa-mangsa ditipu.

"Orang ramai yang menggunakan kemudahan pembelian barangan melalui Internet perlu membaca langkah-langkah keselamatan terdapat dalam laman web tersebut, memastikan membeli daripada pengiklan berdaftar atau berjumpa dengan pengiklan bagi proses pembelian.

"Sekiranya masih ragu-ragu, orang ramai boleh membuat semakan di pejabat Urus Setia Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) di talian 03-26163972 (waktu pejabat) atau Bilik Gerakan JSJK (03-26163999) selepas waktu pejabat," katanya.

kredit : www.zuarxpdc.com

3 ulasan:

  1. kena hati-hati apabila membeli-belah online ni, paling bagus terus beli by hand je..

    -blogwalking dr FB, selamat berkenalan

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul - betul - betul..

      -thanks.salam perkenalan

      Padam
  2. Hati-hati bagi yang nak berhati2, tapi bagai mana dengan pihak penyedia mudah.my. tidakkah mereka boleh membantu dengan menyediakan persekitaran niaga yang lebih selamat seperti lelong.com supaya pengguna boleh saling mengingatkan antara satu sama lain? Mudah.my sendiri telah menyediakan ruang utk penipu, dan pihak berkuasa pula menyuruh orang berhati2 supaya jangan ditipu.. tidakkah boleh dibuat langkah pencegahan supaya langsung tidak ada ruang untuk menipu iaitu dengan menyediakan ruang pengiklanan yang boleh pengguna berinteraktif bagi memberi amaran terhadap iklan yang dikeluarkan.. lihat di http://mazidulmobile.blogspot.com/2012/05/penipuan-di-mudahcom.html mangsa2 yang menangis.. dan mereka tiada ruang untuk memberi peringatan kepada bakal mangsa..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads