Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Saturday, April 14, 2012

Tutorial Penggunaan Mode Control Dial DSLR... Auto/P/A/S/M


Salam, bertemu kembali.....baru nak update balik pasal fotografi... kalau x.... asyik berkenaan komputer dan blogger..... Macam mana dengan 3 perkara asas fotografi ? dah master ke blum? x pe pelan2 kayuh.... hahaha.... tapi kalau boleh fahamkan dulu lah ek... sebab kalau x faham mmg susah nak faham entry ni.... entry ni akan banyak bermain dengan phrase-phrase dalam post tu.... macam aperture, shutter speed, exposure dan sebagainya..... tapi entry kali ni lebih kepada model sony alpha la... jadi kalau model lain still sama... tapi keyword yang digunakan sedikit berbeza....
OK, lets start it.....




First of all, apa itu mode control dial? mode control dial ni adalah suis atau dial untuk menentukan mode pengambilan gambar... macam sunset and so on... tapi aku x nak tekan kan yang tu semua... aku nak tekankan yang AUTO dan manual/semi manual.... secara amnya terdapat 5 mode yang biasa digunakan oleh jurugambar dan mode ini adalah mode yang mudah diolah.... Mode itu ialah :



  • AUTO
  • P (Programmable Auto)
  • A (Aperture Priority)
  • S (Shutter Speed Priority)
  • M (Manual/Full Manual)

AUTO ( Fully Automatic)
Mode ini jarang digunakan bagi jurugambar pro... sebab mode ini akan adjustkan nilai 3 asas/komposisi fotografi secara automatik.... bermakna, kalau nak buat effect.... mode ini mmg tak sesuai... tapi ada masanya mode AUTO ini sesuai digunakan..



P (Programmable Auto)
Programmable Auto (P) ini lebih kurang sama dengan AUTO... tetapi pengguna dibenarkan mengubah nilai ISO (sensitiviti) mengikut kesesuaian keadaan.




A (Aperture Priority)
Aperture Priority (A) adalah mode dimana pengguna dibenarkan mengubah nilai f number (aperture). Jika anda menggunakan Auto Focus (AF) nilai f number ini perlu diolah untuk mendapatkan effect yang manarik seperti focus object dan blurkan background.



S ( Shutter Speed Priority)

Shutter Speed priority (S) adalah mode yang selalu digunakan untuk menangkap gambar bagi effect pergerakan... dengan mode ini, pengguna boleh mengubah nilai Shutter speed (berapa lama bidai/curtain dibuka) secara manual. semakin lama bidai dibuka, semakin banyak cahaya yang masuk..... kalau nak effect seketul2.... gunakan shutter speed yang kecil... tapi jangan terlampau kecil... nanti gambar gelap/hitam terus. digalakkan guna tripod kalau tangan tak stabil..
 Nilai Shutter Speed kecil
Nilai Shutter Speed besar



M ( Manual/Full Manual )
Manual/Full Manual (M) mode ini selalu digunakan oleh jurugambar professional... diorang suka olah nilai 3 benda asas ni secara manual... ikut suka hati dan kesesuaian... Manual mambolehkan kita mengubah ketiga-tiga nilai komposisi secara manual = Aperture, Shutter speed dan ISO....

Jadi...pilihlah mode mana yang anda suka....


kredit : hafizabdultahir



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads