Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Monday, April 30, 2012

Cara untuk dapatkan password wireless daripada laptop


Trik ini amat berguna sekiranya anda mempunyai banyak laptop dan sekiranya anda terlupa password wireless. sebagai contoh, anda mempunyai 3 buah laptop, dan ketiga-tiganya sudah mempunyai sambungan wireless. andai kata, saudara mara anda singgah rumah dan ingin meminta talian internet, dan anda pula terlupa kata kekunci wireless anda, trik ini, mampu memudahkan anda untuk dapatkan kembali password itu tadi.

Sunday, April 29, 2012

malware dalam blog?



Malware.. satu program yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan trojan. bagaimanakah caranya untuk membasmi malware-malware ini. sama ada anda percaya ataupun tidak, .blogspot.com adalah host nombor 1 malware,Source. biarpun pada tahun 2008. akan tetapi, bagaimanakah malware-malware ini berfungsi didalam blog anda.?

Thursday, April 26, 2012

Apa Itu Virus Trojan Horse


Virus Trojan Horse ialah program yang menjangkiti sesuatu komputer untuk mengakibatkan kerosakan. Kerosakan tersebut boleh ditafsirkan sebagai kecurian data, kecurian identiti, akaun sulit dan sebagainya. Trojan Horse boleh menjangkiti mesin pengguna tanpa disedari. Sebaik sahaja ia menembusi komputer, virus Trojan Horse akan mengimbas keseluruhan komputer dengan matlamat untuk mencuri data peribadi.

Salah satu virus Trojan Horse terawal dikesan pada tahun 1980-an, apabila beberapa komputer terjejas akibat jangkitannya. Ia telah dibangunkan oleh penggodam dengan tujuan untuk mencuri kata laluan akaun-akaun peribadi atau sulit. Semakin hari ia semakin berkembang dan semakin canggih fungsinya.

Wednesday, April 25, 2012

YouTube Preview Kini dalam HTML5



Apabila YouTube melancarkan ciri-ciri yang menunjukkan filmstrip daripada thumbnail apabila anda halakan tetikus ke atas video, ia hanya bekerja di Flash player. Kini ia juga boleh didapati dalam pemain HTML5. Malangnya, pemain HTML5 tidak menyokong lagi second seek bar untuk video yang panjang lebih daripada 90 minit.

Monday, April 23, 2012

Peringatan Kepada Pengguna Android!




Kadang-kala peralatan canggih boleh diubah menjadi perumah kepada penjenayah keselamatan maya. Tetapi bagaimana pengguna dapat mengelakkan ‘jangkitan’ dan ‘perebakan’ yang berlaku dalam telefon pintar atau komputer tablet?

Biasanya apabila anda berfikir mengenai virus, spyware atau apa-apa ancaman keselamatan siber, tentu saja anda terfikirkan mengenai komputer peribadi.

Kerana majoriti serangan siber biasanya berlaku dalam komputer peribadi. Malware di telefon mudah alih? Atau komputer tablet? Bolehkah berlaku? Sememangnya boleh berlaku terutamanya jika peralatan mudah alih anda menggunakan sistem operasi seperti Android.

Sunday, April 22, 2012

KAMERA DENGAN FUNGSI FACE DETECTION

Boleh dikatakan hampir kesemua kamera digital sekarang ada fungsi pengesan wajah atau face detection. Fungsi ini bertujuan bagi memudahkan kamera memfokuskan pixel dekat sudut muka korang. Namun, kalau fungsi face detection ni terlampau peka, admin takut jadi macam dekat bawah ni pula. Hahaha :D

Thursday, April 19, 2012

30 Laman Web Paling Berbahaya Di Dunia




Berhati-hatilah dalam browsing atau melayari laman-laman web tertentu yang belum pasti. Kerana di dalamnya boleh mengandungi virus-virus berbahaya yang akan merugikan kita. Berikut adalah laman-laman web paling bahay di dunia, di laman web tersebut terdapat bermacam-macam virus yang boleh menyebabkan hp/pc anda rosak.

Tuesday, April 17, 2012

Fujitsu Perkenal Handphone Android Terbaru Kalis Air, Cip Quad Core




Fujitsu memperkenalkan handphone Android terbaru mereka berciri kalis air serta dipasang cip Quad Core (empat teras). Handphone Android terbaru itu diperkenalkan ketika Mobile World Congress 2012. Setakat ini, namanya masih belum di umumkan secara rasmi, namun yang pasti ia akan dimasukkan Android 4 Ice Cream Sandwich.

Monday, April 16, 2012

Apa itu virus Computer




Semenjak virus PC pertama ditemui pada 1986, jumlah keseluruhan virus berkembang pesat sehingga tidak terkira. Pelbagai jenis virus telah dicipta dengan pelbagai matlamat penyebaran.

Ramai yang telah tahu bahawa virus komputer merupakan sebahagian daripada program jahat yang boleh mempengaruhi operasi biasa sistem komputer. Virus komputer juga adalah program seperti program yang kita gunakan sehari-hari, seperti Microsoft Word dan lain-lain. Cuma, program lain digunakan untuk kebaikan, virus adalah sebaliknya.

Sunday, April 15, 2012

ENERGY SAVING BLOG....SEJAUH MANA KEFAHAMAN DAN PENGETAHUAN ANDA?


Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia kepada semua pembaca,

Jika anda perasan blog saya telah saya upgrade dengan annotation iaitu "Energy Saving Mode". "Energy Saving Mode" plug-in ini adalah daripada website online leaf.

Kenapa saya letak plug-in "Energy Saving Mode" ini?
OK basically, computer-computer sekarang dah dilengkapkan dengan energy efficiency level yang dilabelkan dari gred I hingga V. Jadi kalau nak check whether computer you guys efficiency level berapa boleh checkout this logo.

Saturday, April 14, 2012

Tutorial Penggunaan Mode Control Dial DSLR... Auto/P/A/S/M


Salam, bertemu kembali.....baru nak update balik pasal fotografi... kalau x.... asyik berkenaan komputer dan blogger..... Macam mana dengan 3 perkara asas fotografi ? dah master ke blum? x pe pelan2 kayuh.... hahaha.... tapi kalau boleh fahamkan dulu lah ek... sebab kalau x faham mmg susah nak faham entry ni.... entry ni akan banyak bermain dengan phrase-phrase dalam post tu.... macam aperture, shutter speed, exposure dan sebagainya..... tapi entry kali ni lebih kepada model sony alpha la... jadi kalau model lain still sama... tapi keyword yang digunakan sedikit berbeza....
OK, lets start it.....




First of all, apa itu mode control dial? mode control dial ni adalah suis atau dial untuk menentukan mode pengambilan gambar... macam sunset and so on... tapi aku x nak tekan kan yang tu semua... aku nak tekankan yang AUTO dan manual/semi manual.... secara amnya terdapat 5 mode yang biasa digunakan oleh jurugambar dan mode ini adalah mode yang mudah diolah.... Mode itu ialah :

3 Perkara/Elemen asas Fotografi




Perkara penting yang perlu dititikberatkan apabila mengambil gambar adalah 'Exposure'. Apa itu exposure? Exposure atau exposure value (EV) adalah nilai dedahan cahaya pada sensor bagi pengguna Kamera DSLR (Digital Single Lens Reflex) atau nilai dedahan cahaya pada filem bagi pengguna Kamera SLR (Single Lens Reflex). Nilai dedahan atau lebih selesa disebut exposure ini adalah kombinasi antara 3 perkara

EXPOSURE = SHUTTER SPEED + APERTURE + ISO

3 Perkara/elemen asas fotografi adalah Shutter Speed, Aperture dan ISO.

Tuesday, April 10, 2012

IMPORTANT : Kepada semua pemilik thumdrive



secara rasminya, Admin berjaya menjumpai sebuah program yang boleh mencuri data-data daripada thumdrive anda tanpa anda ketahui. program tersebut akan meng-copy segala file-file dan folder-folder yang mungkin ada didalam thumdrive anda dan memasukkannya kedalam specific folder. perkara sebegini boleh terjadi di cycber cafe mahupun computer-computer yang mempunyai share user,

Setelah cubaan demi cubaan Admin mencari coding-codingnya, kami dapati bahawa program ini boleh mencuri segala file termasuk yang mungkin terselindung sebalik attribute hidden mahupun system files, keselamatan data-data pribadi anda didalam thumdrive mahupun external hard disc boleh dicerobohi sekiranya anda tidak alert dengan program ini
program ini menggunakan cara yang hampir sama dengan previous post kami yang berkaitan dengan CMD command line, cuma yang membezakannya disini, program ini execute/bergerak didalam keadaan hidden. ianya tidak dapat dilihat diatas taskbar mahupun notification. tambahan pula, program ini mempunyai extansion .exe, ini bermakna, program ini boleh didaftarkan sebagai service bagi mengelakkan daripada dikesan..

Thursday, April 5, 2012

Header bertukar ?

Yang sebenarnya sudah lama Admin nak edit header ni.. sebab contras ( pencahayaan ) warna pada tulisan " MY NAME IS " tu hitam sangat..

Jadi oleh yang demikian Admin telah membuat keputusan untuk mengedit header itu semula (walaupun kerja lain bergunung-ganang sikitnya banyaknya) supaya OK lah sikit.. ( sebenarnya x ok lagi tu )

Disini Admin Sertakan Header lama Dan Header Baru...

Mark Zuckerberg lawat Shanghai bersama kekasih


SHANGHAI - Percutian Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg di sini mencetuskan spekulasi di Internet bahawa Facebook mungkin kembali ke China.

Beberapa penulis blog yang teruja memuat naik gambar pengasas Facebook dan teman wanitanya itu di sebuah kedai Apple dan di galeri seni di Shanghai kelmarin.

Mereka melahirkan harapan ia mungkin bermakna akses ke laman sosial popular itu kembali ke China sejak ia disekat pada tahun 2009.

“Adakah ini bermakna… Facebook bersedia untuk tidak disekat?” kata seorang pengguna mikroblog, Sina Kelisisong.

Facebook memiliki lebih 800 juta pengguna seluruh dunia dan ia mendahului rangkaian sosial di kebanyakan negara kecuali enam buah negara termasuk Rusia dan China.

KL Gangster 2

Cerita KL Gangster ini akan dterbitkan oleh SKOP Productions dan cerita asal serta pengarahnya adalah Syamsul Yusof manakala Skrip ditulis oleh Syamsul Yusof dan Rizal Ashref yang akan menelan belanja sebanyak RM3 juta. Sepanjang majlis ini, bapa beliau dan juga selaku penerbit, Dato’ Yusof Haslam telah memberi sedikit info tentang apa yang akan ditayangkan kepada penonton untuk cerita ini.

“Terlalu banyak komen yang kami terima dan banyak penonton tidak memahami jalan cerita yang ada pada KL Gangster 1. Jadi dalam KL Gangster 2 adalah jawapan untuk soalan-soalan penonton kerana dalam KL Gangster 2 ini kami akan menggunakan kaedah flashback” Kata Beliau.

Wednesday, April 4, 2012

Isi Password Pada Pendrive


Tutorial ni sebagai keselamatan pendrive korang terpulang kepada korang laa nak letak password atau tak.
Kot-kot la ada yang private xnak bagi orang lain buka boleh lah try tutorial ni.

  • Cucuk kan pendrive kat lappy korang.Then klik Start ~ Taip dekat search tu BitLocket Drive Encyption ~ Klik Turn On Bitlocket 

107 kod Command Prompt [ CMD ]


Gambar Diambil Daripada Google Image


Mesti hampir semua pembaca Fathiputera tahu apa itu CMD ..
Jadi ini ialah salah 107 kod untuk CMD..
Ok.. Jom mulakan ...

1. Accessibility Controls - access.cpl
2. Accessibility Wizard - accwiz
3. Add Hardware Wizard - hdwwiz.cpl
4. Add/Remove Programs - appwiz.cpl
5. Administrative Tools - control admintools
6. Automatic Updates - wuaucpl.cpl
7. Bluetooth Transfer Wizard - fsquirt
8. Calculator - calc
9. Certificate Manager - certmgr.msc
10. Character Map - charmap

Tuesday, April 3, 2012

Cara Matikan Komputer orang Lain Di Cyber Cafe


Tutorial Ini Adalah Untuk Pembalajaran & Pengajaran sahaja..

Mula-mula bukak CMD dulu...
Kalo tak tau camne nak bukak , camnie haa..

Start > Run > Taip " CMD " > Klik Enter

CMD pown akan terbukak..
Apabila daa terbukak , korang taip perkataan nie dalam CMD tu..
Jangan lupe Klik Enter yerk..

Cara Nak Lepasi Download Berbayar..

Laman Hosting Yang dekat Atas Ni FREE !!

Assalamualaikum..

Ini Adalah Untuk Pengguna Google Chrome Sahaja..

CARA-CARA UNTUK MELEPASI DOWNLOAD YANG BERBAYAR !!

Bukak web download yang berbayar tu...
Lepas tu , korang masukkan Javascript nie kat adress bar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads