Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Wednesday, March 14, 2012

Kerosakan Jika Komputer Ditutup Tanpa ShutDown



Kehilangan data pada registry
dimana semasa komputer dalam proses pengendalian atau masih beroperasi, komputer akan mendaftar atau registry komponen komputer yang tersedia ada atau pun applikasi yang telah digunakan, ini akan mengakibatkan komponen atau aplikasi tidak dapat disimpan pada registry, ianya akan mengakibatkan sistem recovery tidak berfungsi sebaiknya.



Akan mengurang jangka hayat komponen komputer
dimana semasa komputer dishutdown unit pemprosesan atau pun processor memberi arahan kepada bios untuk memberhentikan segala kerja komponen yang terdapat,ianya jugak mengawal arus keluar masuk pada komponen, jika anda mematikan komputer dengan arus tidak betul lama kelamaan komponen anda akan cepat rosak.

Processor akan mudah rosak
dimana semasa shutdown bios akan memainkan peranan penting bagi mematikan fan cooller pada processor, jika ianya dimatikan secara mengejut maka tersentak processor.
Memory mudah rosak dimana semasa shutdown sistem memory atau cache akan dikosongkan, ianya akan mengakibatkan kerosakan pada memory.

Hard disk rosak
dimana jika sistem operasi tidak ditutup secara shutdown dan betul mengikut langkah, makan berkemungkinan cakera yang terdapat pada hard disk mudah rosak, kerana bekalan arus terdapat dimatikan secara mengejut, head atau kepala hard disk akan cepat rosak.

haha... semua ayat ada dimana... Apa macam... membantu x? sila-silalah komen

4 comments:

  1. thanks for this info..,
    komputer slalu tertutup tanpa shutdown cos my hostel always blackout.,hmm, x lama la hayat my komputer tu nmpk gayanya.,

    ReplyDelete
  2. Bergantung..

    cuba tengok ada x faktor2 yang dekat atas ni terjadi

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Hibernate x ada masalah. Pastikan masa komputer hibernate jangan "off suis kalau bateri x ada"..Tapi jika komputer itu tidak digunakan lebih baik Shutdown.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads