Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Friday, January 20, 2012

Laman Perkongsian MegaUpload Telah Ditutup
Jabatan Kehakiman (The Department of Justice, US) mengumumkan bahawa mereka telah menjalankan tindakan utama untuk menutup MegaUpload, laman perkongsian fail yang popular digunakan secara meluas untuk muat turun filem, rancangan televisyen dan perisian secara percuma.

Keputusan itu dijalankan selepas mereka menerima dakwaan dari juri besar di Virginia bagi konspirasi penipuan, berkomplot untuk melakukan pelanggaran hak cipta dan caj lain, pihak berkuasa persekutuan telah menahan empat orang dan melaksanakan lebih daripada 20 waran geledah di Amerika Syarikat dan lapan negara-negara asing, yang menyita 18 nama domain dan anggaran USD50 juta dalam aset, termasuk serversyang dijalankan di Virginia dan Washington.

MegaUpload adalah sebagai "loker digital" yang membolehkan pengguna untuk menyimpan fail yang kemudiannya boleh distrim atau dimuat turun oleh orang lain. MegaVideo tapak anak syarikat yang menjadi sangat popular untuk muat turun filem dan rancangan TV yang tidak dibenarkan. Pengguna yang memuat naik kandungan terbukti popular akan dibayar untuk menyertai mereka.

Berita ni pasti mengembirakan industri hiburan, di mana pemimpin yang telah menghadapi satu anjakan baru-baru ini dalam usaha mereka untuk Akta Penghentian Cetak Rompak Dalam Talian (STOP) dan Melindungi Akta Harta Intelek. Rang undang-undang yang dicadangkan, jika diluluskan, akan memudahkan mahkamah AS untuk mencari laman web cetak rompak, tidak seperti MegaUpload, beroperasi sepenuhnya di luar negara.

Kritikan orang-orang yang percaya bahawa rang undang-undang tersebut adalah kejam dan tidak dapat melindungi kebebasan awam menjalankan internet. Sebanyak 10,000 laman web telah blackout pada hari Rabu 18-Jan-2012, di antara mereka Wikipedia, Craigslist dan Reddit. Bantahan membantu memberi tekanan kepada penggubal undang-undang untuk menentang SOPA dan PIPA.

Selepas penutupan MegaUpload, kumpulan penggodam Anonymous telah menyerang laman web rasmi Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads