Nuffnang Ads

Kalau Berani Klik Iklan Ni ...!

Apesal Widget

Sunday, January 29, 2012

iPad 3?

Walaupun masih berada di bulan Januari 2012, ramai sudah bertanyakan bila iPad 3 mahu keluar? Berapa banyak perubahan yang bakal dilakukan Apple?
Saya menjangkakan iPad3 akan dinaiktaraf lebih tinggi daripada iPad2. Pertama sekali, pastinya paparan Retina: paparan dengan resolusi 4x lebih tinggi berbanding iPad 2, dengan nombornya: 2048 x1536 piksel - mencapai sehingga 264 piksel setiap inci pada saiz 9.7inci.
Saya juga menjangkakan iPad3 untuk ciri-ciri pemproses quad core yang berdasarkan seni bina Cortex A9 yang digunakan dalam A5, tetapi dihasilkan mengikut pengeluaran 32nm (bukannya 45nm). Lebih kuat, tetapi pada sama lebih cekap tenaga.
Jadi, mengapa saya jangkakan iPad3 kepada ciri-ciri pemproses quad core? Dua sebab: terdapat banyak khabar angin mengenai cip A6, dan kebanyakan menunjukkan bahawa cip A6 akan mengandungi pemproses quad core.
Kedua, Apple boleh menyokong sehingga empat teras dalam iOS 5.1. Hakikat bahawa Apple membina sokongan untuk empat teras tidak semestinya bermakna bahawa cip A6 sebenarnya akan menampilkan pemproses quad core, tetapi saya berfikir walaupun banyak spekulasi mengenainya tersebar - mereka akan melakukannya.
Saya juga mengharapkan RAM melebihi 1GB. Ia kerana, paparan retina memerlukan lebih banyak RAM. Kedua, ia akan menjadi satu pembaziran jika pemproses quad-core akan dihadkan dengan jumlah RAM.
Selain itu, kemungkinan besar kita akan menyaksikan iOS 6? Saya rasa Apple akan memeranjatkan kita dengan iOS 6 dan saya berharap mereka akan melakukan kejutan tersebut untuk prestasi optimum.
GPU? Saya serius tidak tahu. Apple boleh memutuskan untuk terus menggunakan GPU sama seperti dalam iPad2. Mungkin ada yang berfikir: "Takkanlah Apple nak bagi GPU sama" - Baiklah, kalau kita berfikir mengenainya. Apple ketika mengeluarkan 4 yang telah mempunyai empat kali ganda pikselnya melebihi iPhone 3GS, namun kedua-duanya mempunyai GPU yang sama.
Hal sama juga boleh berlaku bagi GPU berquad-core (cip A5 menggunakan GPU dual-core) untuk meningkatkan prestasi. Kemungkinan ketiga adalah bahawa mereka akan menggunakan GPU yang berasaskan PowerVR siri 6 (bukan PowerVR siri 5). Ia tidak mungkin, tetapi tidak juga mustahil.
Reka bentuknya pula? Dalam dua bulan yang lalu, saya telah melihat tiga khabar angin: reka bentuk yang lebih nipis, reka bentuk yang sama dengan ketebalan yang sama dan iPad yang sedikit tebal dengan reka bentuk yang sama - dan semua khabar angin ini dibuat berdasarkan prototaip yang berlegar sejak Jun 2011.
Tapi sebenarnya, ia sangat baik untul Apple menyimpan reka bentuk yang sama. Ia juga sangat baik mungkin iPad3 mempunyai reka bentuk baru. Mungkin juga mereka menyimpan reka bentuk yang sama, tetapi akan menggunakan bahan lain selain daripada aluminium (yang pada dasarnya bermakna bahawa iPad 3 mendapat reka bentuk yang baru).
Setakat ini, kemungkinan besar, saya menganggap iPad3 akan mendapatkan reka bentuk yang sama seperti iPad2 tapi sedikit tebal.
Ia mungkin kurang masuk akal tapi bluetooth 2.1 pasti akan digantikan dengan bluetooth 4.0.
Naiktaraf kamera? iPad2 sekarang mempunyai kamera yang benar-benar mengerikan, dan gambar kelihatan benar-benar hancur. Jika iPad3 tidak mendapatkan paparan retina, anda pasti memperoleh kamera yang masih kurang memuaskan. Saya menjangka FaceTime HD akan diperkenalkan di kamera depan (seperti Mac), dan mengharapkan kamera belakang yang lebih baik.
Ruang Simpanan? Saya tidak benar-benar berharap, tetapi saya hanya boleh berharap bahawa Apple akan menggandakan simpanan: RM1,599 untuk 32GB, RM1,899 untuk 64GB dan RM2,199 untuk 128GB. Jika iPad 3 mendapat paparan retina dan kamera yang lebih baik, ia akan menghasilkan gambar yang lebih besar (dan saiz fail itu pastinya lebih besar), saiz aplikasi yang lebih besar dan saiz filem yang lebih besar (kerana anda meletakkan filem Full HD pada iPad anda). Jadi, setoran model 16GB sangat tidak logik.
iOS 6? Saya hanya tidak tahu apa yang anda jangkakan. Saya berharap IOS 6 untuk iPad akan lebih tertumpu pada skrin lebih besar. Lihatlah bar multitasking: hanya bahagian yang bawah digunakan.
Saya berharap beberapa perubahan antaramuka: Saya tidak meminta untuk dibaik pulih tetapi saya hanya meminta untuk memberi iOS beberapa idea baru yang segar.
Saya juga berharap IOS 6 akan lebih memberi tumpuan kepada pengalaman tablet. Lebih khusus: springboard dan lockscreen. Ia perlu menyediakan aplikasi dan saiz skrin yang lebih besar yang berbeza dari iPhone.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads